Şanzıman Yağ Değişimi

Kayseri’de aracınızın şanzıman yağı değişimi için servisimize gelin, aracınızın markası ve modeli ne olursa olsun Yeni Bağdat Yağ ve Filtre Servisi en kaliteli marka şanzıman yağları kullanmaktadır ve tüm işçilik ile yedek parçalar bir yıl garantilidir.

Aracınızın Şanzıman Yağını değiştirirken sadece ürün bedelini alıyoruz. Değiştirme işçilik ücreti almıyoruz.

Otobüs, tır, kamyon, kamyonet, midibüs ve minibüslerinizin marka ve modeli ne olursa olsun hepsine yağ ve filtre değişim servis hizmeti sunuyoruz.

sanziman yaglari 768x313 1

Şanzıman Yağı Fiyatları Nasıldır? Değişimi Nasıl Yapılır?

Otomobiller üzerinde “Yağ” denilince akıllara hemen motor yağı ondan sora da şanzıman yağı gelir. Motor yağını sizler için bu konumuzda detaylandırıp geniş bir şekilde ele aldık. Gelelim şanzıman yağı diğer bir ismiyle de vites kutusunun yağına… Peki, Nedir bu şanzıman yağı; ne işe yarar? Biterse ne olur ne sıklıkta ve nasıl kontrol edebilirim, nasıl değiştirebilirim, fiyatları çok mu yüksek? Gibi birbirinden farklı sorulara yanıt arıyorsanız doğru yerdesiniz. Yazıyı okumak istemiyorsanız servisimizi arayın bilgi verelim.

Şanzıman Yağı Nedir?

Şanzıman yağı vites kutusunun içinde gezinen bir yağ tipidir. Motor ürettiği gücü vites kutusuna aktarır. Vites kutusu motordan almış olduğunu gücü gerektiği kadarıyla diferansiyel ve şafta aktararak tekerlere hareketin iletilmesine yardımcı olur. Vites kutusunun içinde çok sayıda dişli bulunmaktadır. Bu dişliler devamlı çark şeklinde birbirlerine temas ederek dönerler. Bu sayede de otomobilimizin istediğimiz hızda devam etmesini sağlar. Ya da yavaşladığınızda stop etmeden gerektiği oranda dengeyi kurarak aracın ihtiyacı olan gücü dengelemesi gibi bir misyonun üstlenir. Rölantide aracınız çalışmazken bile eğer aracınız viteste ve debriyajdan ayağınızı çekerseniz aracınız hemen stop edecektir değil mi? Bütün bu dengeyi sağlayan parça vites kutusudur. Bu kadar dönen çarkla birlikte kritik bir misyon üstlenen şanzımanların kendisine zarar vermemesi, iç otomasyonunda kendisini koruyup uzun süre performansını devam ettirmesi beklenir. Bunu sağlayan en önemli yapı taşı da şanzıman yağlarıdır.

Şanzıman yağları, vites kutusu içinde dönen dişlilerin arasında süzülerek hem ısının oluşumunu dengeler hem de metal parçalar arasında oluşturmuş olduğu ince bir tabaka sayesinde de aşınmayı engeller. Bu kadar önemli bir yardımcı elementin eksilmesi de hiç kuşkusuz çok büyük sorunlar ortaya çıkarır. Peki, bu sorunlar nelerdir? Vites kutusunun yağı eksilirse neler olur?

Şanzıman yağı eksik olursa ne olur?

Dileğimiz o ki tamamen bitmemiş olsun. Şanzıman yağının eksikliği sonucunda bizlere verebileceği zarar eksildiği oranla doğru orantılı bir şekilde değişir. Bir binek araç ortalama olarak 3-4 Litre aralığında şanzıman yağı alır. Vites kutusunun herhangi bir yerinde bir kaçak var ve ortalama olarak 1 litre oranında eksilme söz konusuysa vites kutunuz bir şekilde bunu absorbe edebilir. Çünkü bu oran şanzıman için tolere edilemeyecek bir değer değil. Ağzına kadar dolu bir sürahiden bir miktar su eksildiğini düşünün. İçinde yine de su vardır. Vites kutusu içinde benzer cümleleri kullanabiliriz. Kısa azalmalar sizlere ciddi bir zarar olarak yansımayacaktır. Bu azaltma da belirttiğimiz gibi en fazla 1 litreye tekabül eder. Fakat oranın giderek yükselmesi sizleri oldukça yüksek rakamlara, geri dönülmez yollara doğru aktarır.

Şanzıman yağının direnci motor yağına nazaran çok daha yüksektir. Bunun ana nedenini motor yağı gibi yanma olayı ile karşı karşıya kalması olarak adlandırılabiliniz. Hiç şüphe yok ki vites kutusunun içindeki dişlilerin devamlı hareket halinde oluşu ve dönmesinin etkisiyle bir ısıya maruz kalırlar. Fakat oluşan bu ısı motorun yanma odalarında gerçekleşen yanma sonucunda oluşan yüksek ısının çok daha düşük oranlarındadır. Peki ya azalmayı fark edemezsek ve içindeki yağ tamamen biterse? Şimdi bu konuya yanıt verelim.

Şanzıman yağı bittiği nasıl anlaşılır?

  • Çok önemli, ihmal edilmemesi gereken bir şey olduğu için devamlı teyakkuzda olmalısınız. Şanzıman yağının oranı kontrol edip bittiğini anlayıp anlamamak manuel araçlar için ne yazık ki teknik olarak mümkün değildir. Yani, içinde motor yağında olduğu gibi çubuğu çekerek seviyesini kontrol edebileceğimiz bir alan ne yazık ki bulunmuyor. Ya da gösterge panelinde yağ seviyesi azaldığı için gösterdiği bir uyarı ne yazık ki yok. İçerisindeki yağ seviyesinin azaldığına dair birtakım emareler gösterebilir. Bu sayacağımız maddelere özellikle dikkat etmeniz gereklidir.
  • Vites geçişleriniz zorlanabilir: Aracını en iyi kişi kendisi bilir derler. Devamlı kullandığınız vites te herhangi bir zorlanma, geçerken ses çıkarma ya da takılma gibi emarelerle karşılaşırsanız hiç vakit kaybetmeden profesyonel bir yardım alın.
  • Gözünüz aracınızda olsun: Vites kutusunun içinde dolanan yağ hiçbir zaman kendi kendine bitmez. Belki özelliği azalabilir fakat seviye bazında büyük bir eksilme olmayacaktır. İçindeki yağ tek bir şartla kendi kendine bitecektir: O da yağ kaçağı. Herhangi bir yerde oluşan bir arıza sonucunda yağ kaçağı oluşmuşsa mutlaka yere kısmen de olsa yağ damlatacaktır. Bu nedenle gözünüz aracınızda olsun. Özellikle uzun süre park edip aracınızı kullanmak için tekrar yanına giderken aracın altını uzaktan dikkatlice gözlemleyin. Yağ kaçağı gibi olumsuz bir sonuçla karşılaşırsanız anında aracınıza müdahale ettirmenizi tavsiye ederiz.
  • Otomatik araçlar da ise konu biraz daha farklı. Günümüz artan teknolojisi ve bu önemli detayın ihmali sonucu bazı otomotiv üreticileri araçlarına vites kutusu yağı kontrol çubuğu koydu. Mevcut çubuk ne yazık ki bazı araçlar da otomatik vites kutusu olması koşuluyla mevcut.
  • Otomatik araçlarda konumlandırılmış olan şanzıman yağ çubuğu ayrıştırılmak için genelde KIRMIZI renkte olurlar. Küçük bir dip not olarak ta hatırlatalım ki motor yağ çubukları da büyük oranda sarı, küçük bir oranda da beyaz olur. Yağ çubuğunun konumu aracın kullanım kitapçığından temin edebilirsiniz. Eğer kullanım kitabına erişemiyorsanız yine bir genelleme yaparak size yerlerini tarif edelim.
  • Eğer aracınız arkadan çekişliyse yeri muhtemelen aracınızın motorunun hemen arka kısmında bir yerlerde bulunur.
  • Aracınız önden çekişli ise aracın altına eğilmeniz gerekebilir. Bulunduğu yer genellikle vites kutusunun sol tarafında yani sürücü kokpitine bakan tarafta bulunmaktadır.
  • Eğer çubuğun yerini bulmuş iseniz bundan sonra yapacağınız iş oldukça kolay. Öncelikle ilk bakmanız gereken şey içindeki vites kutusunun yağının miktarıdır. Çubuğun çektikten sonra öncelikle temiz bir bezle güzelce silin. Temizleme işlemi bittikten sonra 10-15 saniye bekleyin. Akabinde çubuğu tekrar yerine sokun ve çıkartın. Çubuğun üzerinde iki ibare göreceksiniz; en altta MİN yazar en üstte de MAX yazar. Vites kutunuzun yağı min seviyesinin altında olmamalı, max seviyesinin de üzerine çıkmamalı. En ideali max çizgisinin altında seyreden yağ oranıdır. Nasıl ki seviyesi düşen vites kutusunun zarar görme ihtimali yüksek ise max seviyesinden daha fazla ekleyeceğiniz vites kutusu yağı nedeni ile de şanzımanın zarar görmesi söz konusu. Bu nedenle üretici firmalar bu tasarımları yaparken kullanabileceğiniz en düşük ve en yağ oranını açık bir şekilde belirler ve içindeki yağın da belirledikleri bu değerler arasında olmasını isterler. Seviye açısından uygunluğunu onayladık, burada olumsuz hiçbir durumun karşımıza çıkmadığını düşünelim. O zaman sırada ikinci emare olarak vites kutusunun yağının kalitesini değerlendirmeye alma zamanı. Peki kalitesini vites kutusunun yağına bakarak nasıl gözlemleyebiliriz?
  • Yağ çubuğunu çektikten sonra içerisindeki şanzıman yağının rengine çok dikkat edin. Yağ içinde uzun süre döner ise içinde özelliğini yitirmeye başlar ve iyi bir yağa göre renk değişimine uğrar. Vites kutusu yağı motor yağında olduğu gibi açık kahverengi değil, hafif kırmızı bir yapıda olur. Eğer siz yağ çubuğunu çektikten sonra karşınıza çıkan renk kırmızı değil de kahverengi ya da koyu kırmızı bir renge bürünmüş ise o yağın değişimini tavsiye ederiz. Eğer yağ çubuğunun üzerinde hafif tortu parçalarıyla karşılaşırsanız içeride bir sorun var demektir. Dişlilerden birisi ya da birkaçında aşınma ve dökülme söz konusu olabilir. Böyle bir manzara hiç vakit kaybetmeden size en yakın profesyonel bir teknisyene kontrol ettirmenizi tavsiye ederiz.

Bu gibi sorunlarla karşılaşmamak, başınıza çok daha büyükler açmamak için vites kutusunun yağını düzenli olarak değiştirmeniz gereklidir. Peki, ne kadar sürede bir değiştirmeniz gerekiyor, bu süreci nasıl öğrenebiliriz? Sizin için bu konuya da açıklık getirelim.

Şanzıman yağı ne zaman değişir?

Vites kutusu yağ değişim periyotları için her bir firma ayrı bir değer bildiriyor. Bunun nedeni de her birinin ayrı özelliklerde üretiliyor olmaları. Aracın özellikleri ve yapısı gibi farklı parametreler göz önüne alınarak otomotiv üreticileri araçların kullanım kitapçığına vites kutsunun yağının değişimi zamanını da eklerler. En net bilgiyi buradan temin edebilirsiniz. Eğer kullanım kitapçığını kaybetmişseniz ya da erişemeyeceğiniz bir yerde ise ilgili firmanın müşteri hizmetlerini ya da satış sonrası biriminden herhangi bir servisi telefonlara ararsanız konu hakkında en net bilgiye ulaşmış olursunuz.

Biz yine de bu konu hakkında genel bir bilgilendirmede bulunalım istedik. Bildiğiniz gibi iki tip vites kutusu var. Manuel vites kutuları ve Otomatik Vites kutuları. Yapı itibariyle değişik bir düzenekte çalıştıkları için haliyle vites kutusu yağ değişimi periyotları da farklılık gösteriyor.

Manuel vites kutusu için: Toplum içinde genel bir yargı bulunur “Manuel şanzımanın yağının değişimine gerek yok” Aslında kısmen doğru. Geçmişten günümüze kadar birçok araçta bir sorunla karşılaşılmadığı sürece vites kutusunun yağı değişmedi. Debriyaj baskı balata değişimlerinde önlem amaçlı bazı teknisyenler bu yağı değiştirseler bile durduk yere değişim şimdiye kadar çokta alışıla gelen bir durum değildir.

Konuyu genel açıdan şöyle özetleyebilirsiniz. Genelleme bir yere kadar doğru. Üretici firmaların birçoğu da bu vites kutusu için yağ değişim periyodu aktarmaz. Durduk yere vites kutumuzun yağını değiştireyim diye niyetlenmenize de gerek yok. Fakat vites geçişlerinde bir farklılık hissediyorsanız tedbir amaçlı değiştirmenizi tavsiye ederiz. Ne gibi?

Eğer aracınız eskisi gibi vitese geçmiyor ya da zorlanıyorsa değiştirebilirsiniz. Hatta vitesten çıkmama sorunu da olabilir. Bunu özellikle 1. Viteste yaşarız. Çap olarak daha küçük bir yapıda olduğu için vitese zor girme ya da girdikten sonra ayrışmama gibi durumlarla karşılaşılabilir. 1. Vites ten sonra çok sık arıza gördüğümüz viteste geri vites dişlisidir. Çap olarak diğer dişliler arasında en küçüğü. Arıza gösterme potansiyeli de kullanıma bağlı olarak en yükseği olabilir. Bu arızalar mekanik bir arıza olmakla birlikte içindeki yağın özelliğini yitirmesi sonucu bir durum olarak karşımıza çıkması mümkündür. Belki içindeki yağ özelliğini kaybetmiştir ve dişliler arasında gerekli katmanı oluşturamıyordur. Sizin yeni bir yağ koymanız sorunu çözecektir. Ayrıca içeride ki tortuları temizlemeniz içinde önemli bir etken olarak ön plana çıkar.

Otomatik vites kutusu için: En narin vites kutusu tipi. Sağlamış olduğu konforlara devam edebilmesi için bizim de ona özen gösteriyor değil mi? Kataloglar da değişen araç türüne göre değişim periyotları genelde şu şekilde sıralanıyor.

  • 60.000 KM’de bir vites kutusunun yağını değiştirin.
  • 80.000 KM’de bir vites kutusunun yağını değiştirin.
  • 100.000 KM’de bir vites kutusunun yağını değiştirin.
  • 120.000 KM’de bir vites kutusunun yağını değiştirin.,

Gördüğünüz gibi en sondaki değer en baştakinin tam iki katı. Kesin olarak emin olmanız gereken bir bilgi var ki oda üretici firmalar bu değerleri afaki bir şekilde umursamıyor. Birtakım analizler, çalışmalar ve performans değerlerine göre bu rakamı aktarıyorlar. Uzmanların birçoğu bu yağ değişimi için 80.000 KM ya da 4 yılda bir değişimini tavsiye eder. 4 yılda nerede çıktı diye düşünebilirsiniz. Yağın en büyük özelliği viskozite yani akışkanlık değerleridir. 4 yıl boyunca içinde duran yağ bu değerlerini yitirir. Siz değişim yaptıktan sonra aracınızı hiç kullanmasanız bir özelliğini yitiren yağ yüzünden tekrar değişimini yapmanız gereklidir. Biz insanlar bile hiçbir şey yapmadan otursak bile yıllar sonra yine de yaşlanırız değil mi? Peki umursamaz şanzıman yağını değiştirmez iseniz ne olur? Kısa vade de bir sorun göreceğinizi zannetmiyoruz. Fakat uzun süre randıman alabileceğiniz vites kutusunun miadını doldurma sürecini biraz daha öne almış olursunuz. Örneklendirmemiz gerekir ise 500.000 KM kullanabileceğiniz bir vites kutusu 300.000 KM sonra bizlere sorun çıkarmaya başlayabilir.

Bu nedenle katalog değerlini dikkatlice kontrol edelim. Hem yıl hem de km olarak değişim periyotlarına riayet etmeye özen gösterilim. Kısa süreli sapmalar sorun oluşturmaz fakat sapma oranınızı da mümkün mertebe minimize etmeye özen gösterin. Eğer değişim süresi gelmişse mümkün olan en kısa sürede vites kutusunun yağının değişimini sağlamalıyız. Değişim yaparken hangi yağı mı seçeceğiz? Hemen bu konuya değinelim.

Şanzıman yağ çeşitleri

Farklı markalar farklı özelliklerde şanzıman yağı üretebiliyorlar. Şanzımanız için en iyi yağ, aracınızla en uyumlu yağ olarak öne çıkar. Aracınız ister manuel vites olsun ister otomatik vites olsun tercihlerinizde mutlaka yağın kalitesinin ön plana çıktığını gözlemleyin. DSG şanzıman, CVT şanzıman gibi piyasa da en çok tercih edilen vites kutularında bile eğer düzgün, kaliteli bir yağ seçimi yapmazsanız bir performans göstermeyecektir. En uyumlu yağın markasını üretici firmadan bilgi alarak da  öğrenebilirsiniz. Peki yağın kalitesi neden bu kadar önem arz ediyor. Manuel vites kutusunun içinde bildiğiniz gibi vites dişlileri bulunuyor. Keza DSG şanzıman için de aynı şeyi söyleyebiliriz. DSG manuel bir şanzıman yapısına benzerlik gösterir. Sistem içinde kullanılan iki adet kavrama sayesinde vites geçişleri çok daha seri ve hızlı bir şekilde gerçekleşir. Manuel vitesli araçlarda tek bir kavrama bulunur. Bu performansa ulaşabilmek için dişliler arasında kaliteli bir kalkan oluşturup sürtünmeyi minimize ederek ısıyı ortadan kaldırmak zorundasınız. Aksi durumda kurduğunuz sistem ne kadar sağlam olursa olsun sağlıklı çalışmaz.

Keza CVT Şanzımanlar da benzer bir yapıda çalışıyor. Her ne kadar içinde diğerleri gibi dişliler dolanmasa da iki çark yardımıyla sonsuz vites mantalitesini benimsemiştir. Bu çarkları da beslemek, onları sağlıklı çalıştırmak için kullanacağınız şanzıman yağı çeşidi çok ama çok önemlidir. Ne zaman değişmesi gerektiğine, çeşitlerine, ihmalkârlıklar sonucunca başımıza gelebileceklere değindik. Peki şanzıman yağı değişimini yapacağız ama fiyatı nedir?

Şanzıman yağı fiyatı

Yağ fiyatları döviz kuruna bağlı olduğundan güncel fiyatlar için servisimizi arayın.

Şanzıman yağı değişimi

İşlem için profesyonel bir destek almanızı tavsiye ederiz. Yapacağınız ufak bir yanlış aracınıza zarar vererek yüksek maliyetlere neden olabilirsiniz